Ön itt van: Kezdőlap / Hatóanyagok

Hatóanyagok

A Ganoderma termőteste rettenetesen keserű. Ez a karakterisztikus tulajdonság semmilyen más gombafélére nem jellemző. A keserű íz mértéke aszerint változik, hogy a gombát helyileg hol és milyen feltételek mellett termesztették, illetve annak fajtájától stb. A triterpének (triterpenoidok) a Ganoderma keserű alkotóelemei, amelyek közismert farmakológiai tulajdonságaiknak köszönhetően alaposan felkeltették a figyelmet. Minél keserűbb a gomba íze, annál magasabb a triterpenoid-szint. A triterpénmolekulák gyűrűs hidrofób szénhidrogének. A triterpénekről kijelenthető, hogy kiemelkedő bioaktivitási tulajdonságokkal rendelkeznek, mint pl. anti-oxidációs, hepatoprotektív (májvédő), antiallergiás, vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő, valamint a vérlemezkék aggregációját megakadályozó hatással, köszönhetően bizonyos enzimek (például ß-galaktozidáz, angiotenzin konvertáló enzim, koleszterin-szintáz) gátlásának. A triterpén-frakció fő összetevői a ganodersavak A, B, C és D, a lucidén sav B és a ganodermanontriol. A triterpének közül néhány – mint a ganoder- és lucidén savak, amelyeket nemrégiben sikerült elkülöníteni a pecsétviaszgombából – in vitro cytotoxicitást mutatott fel az egerek szarkóma és tüdő-carcinoma sejtjeivel szemben.

Tény Két triterpén-típus, a ganodersav A és B, a Ganoderma száraz bőrszövetéből való első elkülönítése óta (1982, Kubota et al.) több mint 130 triterpén izolálása sikerült a pecsétviaszgomba termőtestéből, spóráiból, micéliumából és táptalajából. Meg kell jegyeznünk, hogy a Ganoderma az egyetlen ismert forrása ezeknek a bioaktív ganodersavaknak. A pecsétviaszgombából elkülönített triterpén anti-oxidatív tulajdonságokkal rendelkezik. A Ganoderma termőtesteiből és micéliumából legalább 100 különböző triterpenoid került azonosításra. (Huie és Di, 2004)

Napjainkra már 200-nál is több poliszacharidot sikerült elkülöníteni a Ganoderma termőtestéből, spóráiból, micéliumából és táptalajából. A poliszacharidok gyógyászati készítményként nagy hagyományra tekintenek vissza, és az elmúlt években jelentős figyelmet kaptak. A szakemberek a közelmúltban kiterjedt kutatásokat végeztek a pecsétviaszgombában fellelhető antitumor hatóanyagokat, különösen a poliszacharidokat illetően. A Ganodermáról kimutatták, hogy akadályozza a sejtburjánzást, apoptózist indukál a prosztata rákos sejtjeiben, valamint elfojtja a sejtinváziót és a mellráksejtek kihorgonyzás nélküli növekedését. A Ganoderma poliszacharidjai jelentik a gomba biológiai aktivitásának és gyógyászati alkalmazásának fő forrását. A legújabb kutatások számos érdekes biológiai aktivitást felfedeztek a pecsétviaszgomba kapcsán, beleértve az anti-tumor és vércukorcsökkentő hatásokat. A Ganodermában lévő poliszacharidok immunserkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, egyebek között fokozva a limfocita-proliferációt és az antitest-termelést. 

Tény Az 1980-as évek elején Miyazaki és Nishijima számos, a Ganodermából elkülönített ß-glükánról bebizonyította, hogy azok bioaktívak. Az említett japán tudósok fontos felfedezése, hogy a Ganoderma-poliszacharidok jelentősen gátolják a tumornövekedést. Az antitumor-hatás mértéke összefügg a molekulasúllyal, az oldalláncokkal és a ß-glükánok vízben való oldhatóságával. (Huie és Di, 2004)

A Ganoderma termőtestéből és spóráiból nyert proteinek, név szerint a LZP-1, LZP-2 és LZP-3, mitogenikus hatást mutatnak. A pecsétviaszgomba micéliumából egy új immunserkentő protein különíthető el, amely Ling Zhi-8 néven ismert. A Ganodermából nagyon kevés bioaktív protein különíthető el, például a lektin és a ribonukleáz. 

A napjainkban elvégzett kutatások kimutatták, hogy anti-tumor glikoprotein nyerhető ki a Ganodermából. A glikoproteinek is hypoglykémiás és immunstimuláló hatásokkal rendelkeznek. Felfedezték, hogy a proteinhez kötött poliszacharidok antivirális hatóanyagként működnek a herpes simplex vírusokkal szemben. A Ganoderma lucidum poliszacharid peptid (GLPP) antioxidáns tulajdonságára is fény derült. Több tanulmány is kimutatta, hogy a Ganoderma lucidum poliszacharid peptid antioxidáns hatást képes felmutatni a reaktív szabad gyökök eltakarításával az egereknél. 

Tény Kísérletek egész sora bizonyította, hogy a Ganoderma lucidum poliszacharid peptid (GLPP) képes serkenteni a gazdaszervezet immunfunkcióit. (Cao és Lin, 2004)

Élelmi rostoknak hívjuk az olyan nagy molekulájú komponenseket, amelyek nem emésztődnek meg és nem is abszorbeálódnak, hanem kiválasztásra kerülnek az emberi bevitelt követően. A Ganoderma az ß-glükánhoz, a kitinszerű anyagokhoz, a poliszacharidokhoz és egyebekhez kapcsolódó élelmi rostokat tartalmaz. Mivel a pecsétviaszgomba élelmi rostjai sok ß-glükánt és kitinszerű anyagot tartalmaznak, bizonyos farmakológiai hatásokra számíthatunk. Továbbá, fizikai eljárások révén, az alkotórészek elnyelik az olyan veszélyes elemeket, mint a karcinogén anyagok, megelőzve azok felszívódását a bélben, valamint sürgetve azok kiürülését. Ez alapján úgy tűnik, hogy hatékonyan működik a vastagbél- és a végbélrák megelőzésében. 

Tudtad-e, hogy... A jó egészség megőrzése érdekében napi 25-30 g élelmi rost bevitele ajánlott. 

A szerves germánium értékes összetevő, amelynek a Ganoderma fontos gyógyászati értékeit köszönheti. A pecsétviaszgombában található szerves germánium mennyisége közvetlen kapcsolatban áll annak hatásosságával a rák elleni harcban. Ha egy kémcsőben a rákos sejtekhez közvetlenül kemoterápiás anyagot juttatunk, a sejtek megsemmisülnek. Ha a rákos sejtekhez ugyanilyen módon szerves germániumot adunk, a sejtek nem mutatnak változást. Azonban a germánium indirekt módon stimulálja az anti-rák védelmet. Bár nem gyógyítja a rákot, de látszólag megnöveli a test ahhoz szükséges metabolikus képességét. Továbbá a szerves germánium adaptogénként is működik, segítve a különböző stresszhatások (fizikai, érzelmi és vegyi) elviselését és leküzdését. A germániumot antimutagén, immunserkentő, antioxidáns és antitumor hatásokkal hozzák összefüggésbe. 

Tény Gerber és Leonard (1997) számolt be arról, hogy a szerves germánium olyan antimutagén vagy anticarcinogén tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hasznosak a rák kezelésében. A szerves germánium táplálékkiegészítőként használatos, gyógyászati jellegzetességei közé pedig többek között a következők tartoznak: immunerősítés, oxigéndúsítás, a szabad gyökök hatástalanítása, analgézia és nehézfém-méregtelenítés. (Chiu et al., 2000)

Tudtad-e, hogy... Az ételekben, szénlelőhelyeken és a földkéregben kis mennyiségben előforduló germániumot egy német vegyész fedezte fel. A szerves germánium segítségével a vörösvértestek oxigénszállítási képessége másfélszeresére vagy akár kétszeresére is nőhet. A fokozott oxigénellátás segíti a rákos sejtek szabályozását. 

A Ganoderma különféle enzimeket tartalmaz, pl. szuperoxid-dizmutázt, lizozim enzimet és protein enzimeket. A test ezeket a betegségek elleni harchoz, energia létrehozásához és a metabolikus folyamatok felgyorsításához használja. A lizozim olyan enzim, amely a sejtfal poliszacharid-komponensét hidrolizálva elpusztítja a bakteriális sejtfalat. A superoxid diszmutáz a pecsétviaszgomba egyik fontos alkotóeleme. Antioxidánsként működik, elősegítve a védekezést a káros szabad gyökök támadása ellen. 

Az adenozin egy adeninból és ribózból álló purin nukleozid, amely az RNS egyik komponense; továbbá szívszabályzó hatása miatt a gyógyszerészetben antiarrhythmiás szerként használják. A nukleozid egyike azoknak a vegyületeknek, amelyekre a nukleotid a nukleotidáz hatására vagy vegyi úton széthasad, és purin vagy pirimidin-bázisú cukorból áll. A nukleotidáz olyan enzim, amely katalizálja a nukleotid nukleoziddá és ortofoszfáttá történő széthasadását. A nukleotid egyike a vegyületeknek, amelyekre a nukleáz hatására a nukleinsav szétbomlik. 

Tény Shimizu et al. (1985) kimutatta, hogy a pecsétviaszgombában adenozinként azonosított aktív anyag gátolja a vérlemezke-aggregációt. (Huie és Di, 2004) 

Tudtad-e, hogy... Az emberi lényeknek 46 kromoszómájuk van, 23 párba rendezve. Az öröklés a DNS-ben (dezoxiribonukleinsav), a kromoszómákon belül van kódolva. Génnek hívjuk a kémiai egységek olyan apró tömbjét, amelyeknek csoportosulása a DNS molekulát alkotja. Az RNS (ribonukleinsav) a DNS „hírvivője" a sejten belül. Az RNS formái irányítják a sejt által létrehozott specifikus enzimek és egyéb proteinek termelődését. 

Alkaloidoknak hívjuk a növényekben található szerves alapanyagok csoportjait. Sok alkaloid farmakológiailag aktív, és hozzájárul a gyógyító hatású funkciókhoz. Kísérletek során elkülönítették a ganodoszteron nevű szteroidot, amely anti-hepatotoxikus szerepet játszik. A Ganoderna egyik szterolszármazéka elősegíti a koleszterinszintézis meggátolását. 

Tény Zhang és Zhang (1997) nagy teljesítményű folyadékkromatográfia (HPLC) segítségével kielemezte a Ganoderma spóráinak vitamintartalmát, és az eredmény a C és E vitaminok, valamint ß-karotin jelenlétére utalt. Ezen felül ioncserélő kromatográfia, gél-filtrációs kromatográfia és elektroforézis használatával bebizonyosodott az is, hogy a pecsétviaszgomba szelént tartalmaz. (Huie és Di, 2004)

Tudtad-e, hogy... A szelén neve a görög szeléné szóból ered, amelynek jelentése: „holdistennő". Az elemet a svéd Jacob Berzelius fedezte fel 1817-ben. A szelén a szervezet antioxidáns védekezőrendszerének létszükségletű komponense.

fotogaleria icon videok icon

Kapcsolat

 • Ügyfélszolgálat:
  +36 1 796 1180
  +36-1/796-1181
  +36-1/796-1182
  +36-1/796-1183
 • Mobil elérhetőségünk: +36 30 782 1848
 • Bank Center, 1054 Budapest, Szabadság tér 7.
 • Fax: +36 1 796 1190